Βίδες με μπέικον και ζαφορά
Προετοιμασία: 20 ♦ Ψήσιμο: 25′ ♦ Εύκολο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 280 γρ. βίδες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ξερό
- 1 καρότο (προαιρετικά)
- 1 κλωνάρι σέλινο, κομμένο σε φετάκια
- 100 γρ. κολοκύθα (κίτρινη), καθαρισμένη από τη φλούδα της και κομμένη σε κυβάκια
- 50 γρ. μπέικον καπνιστό, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- λίγη ζαφορά (σαφράν)
- 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζετε το σέλινο, το καρότο (προαιρετικά) και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβετε. Τα αναμειγνύετε με τα κυβάκια της κολοκύθας μέσα σε μικρό μπολ.
- Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με τον ζωμό και σοτάρετε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, το καρότο (προαιρετικά) και το σέλινο, ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 3′-4′ (μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να εξατμισθούν τα υγρά τους).
- Πασπαλίζετε το μείγμα με τη ζαφορά και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν τα λαχανικά το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα της. Σε άλλο τηγάνι ροδίζετε χωρίς λιπαρή ύλη το μπέικον και το προσθέτετε κι αυτό στα σοταρισμένα λαχανικά.
- Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, al dente, και τα στραγγίζετε. Τα ρίχνετε σε πιατέλα που έχετε προηγουμένως ζεστάνει στο φούρνο. Τα αναμειγνύετε με τα λαχανικά και το μπέικον ανακατεύετε προσεκτικά και σερβίρετε αμέσως.
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΦ: Η ζαφορά (σαφράν) προέρχεται από το φυτό κρόκος που καλλιεργείται σε πολύ λίγα μέρη στη Μεσόγειο (στην Ελλάδα κοντά στην Κοζάνη). Είναι αρκετά ακριβό γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη ποσότητα από τους στήμονες του φυτού (60 τόνοι) για να εξαχθεί (1 κιλό) σαφράν. Επειδή νοθεύεται εύκολα, καλύτερα να το αγοράζετε σε κλωστές.
Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο
Θερμίδες: 360
Πρωτεΐνες: 14,8 γρ.
Λιπαρά: 18.1 γρ.
Υδατάνθρακες: 36,7
Φυτικές ίνες: 1γρ.
Χοληστερόλη: 13.2 mgr