Βίδες αλά vesuviana

Προετοιμασία: 15′ (+10′ αναμονή) ♦ Ψήσιμο: 30′ ♦ Μέτριας δυσκολίας

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 400 γρ. βίδες ή άλλα ζυμαρικά παρόμοιου σχήματος
  • 450 γρ. φρέσκιες, ώριμες, σφιχτές ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς
  • 200 γρ. μοτσαρέλα (ιταλικό τυρί), κομμένη σε λεπτές φέτες
  • 30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 50 γρ. πεκορίνο ή παρμεζάνα, τριμμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βυθίζετε τις ντομάτες σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια ή ροδέλες και τις πιέζετε ελαφρά για να φύγουν τα υγρά και οι σπόροι τους. Τις αφήνετε να στραγγίσουν για 10′ σε σουρωτήρι.
  • Βάζετε τις ντομάτες, το σκόρδο και το λάδι μέσα σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 5′ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε μέσα το πεκορίνο ή την παρμεζάνα, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη, τα 2/3 της μοτσαρέλας και βράζετε σε πολύ σιγανή φωτιά (με σκεπασμένη κατσαρόλα) για 5′ -7′ ακόμη, ώστε να λιώσουν τα τυριά.
  • Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος στρογγυλό (από πορσελάνη ή πήλινο) και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώνετε καλά και το χαρτί και διπλώνετε λίγο τα πλαϊνά που εξέχουν.
  • Βράζετε εν τω μεταξύ τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, al dente, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε μέσα στο πυρίμαχο ταψί. Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα, ανακατεύετε πολύ προσεκτικά για να μη σχίσετε το χαρτί και σκορπίζετε την υπόλοιπη μοτσαρέλα πάνω από τη σάλτσα ντομάτας.
  • Πιέζετε τις φέτες της μοτσαρέλας να βυθιστούν μέσα στο μείγμα των ζυμαρικών. Σκεπάζετε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 5′-6′, μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Ανοίγετε το χαρτί και σερβίρετε αμέσως.

 

Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Θερμίδες:

613

Πρωτεΐνες:

25,4 γρ.

Λιπαρά:

30,4γρ.

Υδατάνθρακες:

64,5 γρ.

Φυτικές ίνες:

2,5 γρ.

Χοληστερόλη:

131 mgr.