Ταλιατέλες με σολομό και αρακά

Προετοιμασία: 20′ ♦ Ψήσιμο: 20′ ♦ Μέτριας δυσκολίας

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 400 γρ. ταλιατέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 100 γρ. σολομό

(φιλέτο χωρίς πέτσα και κόκαλα)

  • 100 γρ. αρακά, φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. τυρί παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
  • αλάτι, λίγη ζάχαρη
  • άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζετε το σολομό για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό, τον στραγγίζετε και τον κομματιάζετε. Βάζετε το μισό από το βούτυρο, το λάδι, το σκόρδο και το σολομό σε μια μικρή κατσαρόλα και τα μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για 2′ ανακατεύοντας συχνά, μέχρις ότου ο σολομός αρχίσει να παίρνει χρώμα.
  2. Καθαρίζετε τον αρακά (αν είναι φρέσκος) και τον βράζετε σε κατσαρόλα η οποία περιέχει αλατισμένο νερό και λίγη ζάχαρη. Μετά από 7′-8′ τον στραγγίζετε. Πρέπει να μαλακώσει αλλά να διατηρήσει το όμορφο πράσινο χρώμα του. Προσθέτετε στην κατσαρόλα (στο μείγμα με το σολομό) τον βρασμένο αρακά, την κρέμα γάλακτος και το μισό τυρί και ανακατεύετε καλά.
  3. Βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις ταλιατέλες al dente. Τις στραγγίζετε, τις ρίχνετε σε ζεστή πιατέλα, τους προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύετε με προσοχή. Περιχύνετε τις ταλιατέλες με τη σάλτσα με το σολομό και τον αρακά, πασπαλίζετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και άφθονο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΦ: Μπορείτε να δοκιμάσετε το πιάτο αυτό και σε μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή αντικαθιστώντας το ψαχνό σολομού με προσούτο ή με ζαμπόν κομμένο σε μικρά κυβάκια και σοταρισμένο. Σ’ αυτή την περίπτωση, σοτάρετε τον σολομό στο βούτυρο για 1′-2′.

 

Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Θερμίδες:

457

Πρωτεΐνες:

16,4 γρ.

Λιπαρά:

2,3 γρ.

Υδατάνθρακες:

48,4 γρ.

Φυτικές ίνες:

3,4 γρ.

Χοληστερόλη:

103 mgr.