Ταλιατέλες με μελιτζάνες

Προετοιμασία: 15′ ♦ Ψήσιμο: 15′ ♦ Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 400 γρ. ταλιατέλες
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα
  • 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 100 γρ. ρικότα ή μυζήθρα μαλακιά
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό
  • 3 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεφλουδίζετε τη μελιτζάνα, την κόβετε σε μικρά κυβάκια και τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι. Τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για 15′, τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε καλά πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν τηγανίζετε τα κυβάκια σε ζεστό φυστικέλαιο ή σπορέλαιο μαζί με τη σκελίδα του σκόρδου για 3′-4′. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και συνεχίζετε το τηγάνισμα για 1 ‘-2’ ακόμη.
  2. Κόβετε κομματάκια το βασιλικό με τα χέρια « σας κρατώντας στην άκρη μερικά φύλλα ολόκληρα, για το γαρνίρισμα του πιάτου τα οποία πλένετε και σκουπίζετε με προσοχή.
  3. Ζεσταίνετε το μπολ, στο οποίο θα σερβίρετε τις ταλιατέλες και βάζετε μέσα τον κρόκο του αυγού, την παρμεζάνα, το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, λίγο βασιλικό κομμένο σε κομματάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά για να γίνουν μια ομοιόμορφη και μαλακιά κρέμα.
  4. Βάζετε τις ταλιατέλες να βράσουν al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε όταν είναι ακόμη λίγο σκληρές και τις τοποθετείτε μέσα στο ζεστό μπολ, ανακατεύοντας γρήγορα, μαζί με όλα τα υλικά για να πήξει το αυγό από τη θερμοκρασία των ζυμαρικών.
  5. Προσθέτετε τα κομματάκια της μελιτζάνας και τον υπόλοιπο βασιλικό. Γαρνίρετε με τα ολόκληρα φύλλα του βασιλικού και σερβίρετε αμέσως αφού πασπαλίσετε το φαγητό με πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΕΦ: Τηγανίζετε τις μελιτζάνες σε αντικολλητικό τηγάνι. Έτσι δεν θα απορροφήσουν πολύ λάδι, θα είναι λιγότερο βαριές από ό,τι συνήθως και θα κάνετε οικονομία και στο λάδι.

 

Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Είναι ένα πιάτο πολύ πλούσιο σε ίνες και φτωχό σε χοληστερόλη. Καταπολεμεί την κόπωση χάρη στο χαλκό και τη βιταμίνη Β1 που περιέχει.

Θερμίδες: 401 

Πρωτεΐνες: 12,3 γρ. 

Λιπαρά: 12,8 γρ. 

Υδατάνθρακες: 63,6 γρ. 

Φυτικές ίνες: 2,7 γρ.