Ταλιατέλες με αγκινάρες
Προετοιμασία: 20′ ♦ Ψήσιμο: 30′ ♦ Μέτριας δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 400 γρ. ταλιατέλες
- 2 μεγάλες αγκινάρες
- 1 λεμόνι κομμένο στη μέση και επιπλέον ο χυμός ενός δεύτερου λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 60 γρ. βούτυρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. μπέικον
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουταλάκι θυμάρι και δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
- 6 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι ή πεκορίνο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα σκληρά εξωτερικά φύλλα τους και τις κόβετε στα τέσσερα, τις τρίβετε με μισό λεμόνι απ’ όλες τις πλευρές τους. Τις αφήνετε σε μπολ που περιέχει νερό και χυμό του δεύτερου λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
- Κόβετε το μπέικον σε μικρά κυβάκια ή λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το μπέικον και το σοτάρετε για 2′-3′ ανακατεύοντας διαρκώς.
- Προσθέτετε τις αγκινάρες, αφού τις στραγγίσετε καλά, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Προσθέτετε και 100 ml ζεστό νερό (ή ζωμό φτιαγμένο με ζεστό νερό και ένα κύβο λαχανικών) και σιγοβράζετε το μείγμα για 10′-15′, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να εξατμισθούν τα υγρά.
- Βράζετε σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζετε καλά.
- Σε ζεστή πιατέλα ανακατεύετε τα ζυμαρικά μη με τις αγκινάρες. Τρίβετε το τυρί με την χοντρή πλευρά στον τρίφτη. Πασπαλίζετε τις ταλιατέλες με το τυρί και σερβίρετε αμέσως.
Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο
Θερμίδες : 580
Πρωτεΐνες: 24,5 γρ.
Λιπαρά: 19,1 γρ.
Υδατάνθρακες: 83 γρ.
Φυτικές ίνες: 16 γρ.