Ταλιατέλες με σέλινο και ζαμπόν

Προετοιμασία: 20′ ♦ Ψήσιμο: 10′ ♦ Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 400 γρ. φρέσκιες ταλιατέλες
  • 2 κλωνάρια σέλινο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 πράσο
  • 150 γρ. ζαμπόν
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 ml κρασί λευκό ξηρό
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 8 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • ο κρόκος ενός αυγού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλινο και τα ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρετε σε σιγανή φωτιά τα τρία λαχανικά μέχρι να μαραθούν (για 4′-5′). Σβήνετε με το κρασί και δυναμώνετε τη φωτιά. Βράζετε μέχρις ότου εξατμισθεί όλο το υγρό.
  2. Σε άλλο αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το ζαμπόν (κομμένο σε μικρά, ισομεγέθη κυβάκια), ανακατεύοντας για 2′-3′ μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα. Στραγγίζετε το ζαμπόν σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λίπος του.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις φρέσκιες ταλιατέλες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τις στραγγίζετε. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο του αυγού μέσα σε ένα μικρό μπολ και αλατοπιπερώνετε το μείγμα.
  4. Ρίχνετε τις ταλιατέλες ξανά στην κατσαρόλα και τις περιχύνετε με το μείγμα κρέμας – αυγού. Σιγοβράζετε για 1′ μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα και να σφίξει το αυγό, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Κατόπιν πασπαλίζετε τις ταλιατέλες με πιπέρι φρεσκοτριμμένο, τους ρίχνετε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το σοταρισμένο ζαμπόν και ανακατεύετε πάλι. Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα ζεστή.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΦ: Οι φρέσκιες ταλιατέλες υπάρχουν συσκευασμένες στο εμπόριο με αυγά ή με σπανάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια από τα δύο είδη θέλετε. Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι χρειάζονται λιγότερο βράσιμο από τις ξερές.

Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Πρωτεΐνες: 20,5 γρ.

Λιπαρά: 18,9 γρ.

Υδατάνθρακες: 89,2 γρ.

Φυτικές ίνες: 4,6 γρ.

Χοληστερόλη: 270 mgr.