Ταλιατέλες του δάσους

Προετοιμασία: 20′ ♦ Ψήσιμο: 15′ ♦ Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
• 300 γρ. ταλιατέλες συσκευασμένες (ή 400 γρ. φρέσκιες)
• 300 γρ. μανιτάρια πορτσίνι ή σεπ
• 1 σκελίδα σκόρδου
• 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
• 125 ml κρέμα γάλακτος
• 1 κουταλιά της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε τα μανιτάρια αφαιρώντας το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και όλα τα ίχνη χώματος. Τα περνάτε γρήγορα με ένα υγρό πανί και στη συνέχεια κόβετε φετούλες τις ομπρελίτσες και κυβάκια τα κοτσάνια τους.
2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε σε σιγανή φωτιά το λάδι με τη σκελίδα του σκόρδου ολόκληρη. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα αλατίζετε και τα μαγειρεύετε για 5-6′ σε δυνατή φωτιά, έτσι ώστε να εξατμιστεί το νερό που θα βγάλουν. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρείτε το σκόρδο και πασπαλίζετε τα μανιτάρια με τον μισό μαϊντανό και πιπέρι.
3. Βράζετε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente. Στο μεταξύ, ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε σιγανή φωτιά αλατίζοντας την ελαφρώς. Στραγγίζετε τις ταλιατέλες, τους ρίχνετε αμέσως την παρμεζάνα, τριμμένη. Στη συνέχεια προσθέτετε την κρέμα γάλακτος με τη σάλτσα μανιταριών και ανακατεύετε καλά. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε. Αν σας αρέσει, σερβίρετε στο τραπέζι κι άλλη παρμεζάνα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: 

Οι φρέσκιες ταλιατέλες θα βράσουν σε 3′ περίπου. Οι συσκευασμένες απαιτούν 2-3′ περισσότερο. Ισχύει πάντως ο κανόνας της δοκιμής για να μην υπερβείτε τον χρόνο βρασίματος.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΦ:

Για μια πιο ευφάνταστη παρουσίαση του πιάτου αυτού, ετοιμάζετε φωλιές από ταλιατέλες. Αφού τους ρίξετε πρώτα την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα, παίρνετε μια μεγάλη πιρουνιά από ταλιατέλες (είναι καλύτερα
να χρησιμοποιήσετε τη μεγάλη πιρούνα), την ακουμπάτε πάνω στο ατομικό πιάτο, το οποίο έχετε προηγουμένως ζεστάνει, αφήνοντας την πιρούνα να γλιστρήσει με προσοχή, και στη συνέχεια την απλώνετε στο κέντρο σχηματίζοντας μια φωλιά. Σ’ αυτήν ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα των μανιταριών. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο και στις υπόλοιπες μερίδες.

Μια απαραίτητη συμβουλή: προσπαθήστε να ετοιμάσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις φωλιές, για να μην κρυώσουν οι ταλιατέλες.

Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα σεληνίου (9,1 mgr) που βοηθάει στην καλή μνήμη.
Θερμίδες: 490
Πρωτεΐνες: 15,54 γρ.
Λιπαρά: 21,6 γρ.
Υδατάνθρακες: 61,6 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.
Χοληστερόλη: 108 mgr.