Ριγκατόνι με αρακά
Προετοιμασία: 15′ ♦ Ψήσιμο: 20′ ♦ Εύκολο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
- 350 γρ. ριγκατόνι
- 4 μικρά κόκκινα κρεμμυδάκια
- 150 γρ. αρακά φρέσκο καθαρισμένο
- 1 μαρούλι
- 2 κουταλιές της σούπας πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές σούπας ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, αφαιρώντας τους τα τμήματα που είναι πιο σκληρά, και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζετε το μαρούλι, αφαιρώντας τα σκληρά και τα μαραμένα φύλλα, το πλένετε καλά, στη συνέχεια το σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί και το κόβετε σε λωριδίτσες.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια και μια κουταλιά της σούπας με ζωμό λαχανικών για 3′-4′, στη συνέχεια προσθέτετε τον αρακά, τα αφήνετε όλα μαζί να πάρουν γεύση για 1′-2′ και τα περιχύνετε με δύο κουταλιές της σούπας νερό (ή ζωμό). Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και βράζετε για 15′ περίπου.
- Λίγα λεπτά πριν να ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτετε το μαρούλι, ανακατεύετε και ξανασκεπάζετε το τηγάνι. Συνεχίζετε το βράσιμο για 3′-4 ακόμη.
- Στο μεταξύ βράζετε τα ζυμαρικά al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζετε και τα σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα. Προσθέτετε το μείγμα με τον αρακά και το μαρούλι. Αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με πιπέρι, το οποίο αλέθετε εκείνη ακριβώς τη στιγμή, και σερβίρετε αμέσως.
Για τους μη χορτοφάγους της οικογένειας:
Μπορείτε να προσθέσετε στον αρακά, 10′ πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του, 100 γρ. προσούτο, κομμένο σε κυβάκια.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Αν δεν βρείτε κόκκινα κρεμμυδάκια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε χωρίς κανένα πρόβλημα με τα άσπρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε είτε κανονικά κρεμμύδια είτε φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ανάλογα με το μέγεθος του αρακά και το αν είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος, ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να είναι σύντομος ή περισσότερος από αυτόν που έχουμε υποδείξει.
Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο
Στο πιάτο αυτό είναι ικανοποιητική η ποσότητα του ποτάσιου (486 mgr), ενός συστατικού πολυτιμότατου για την καλή λειτουργία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Θερμίδες: 385
Πρωτεΐνες: 12,2 γρ.
Λιπαρά: 5,4 γρ.
Υδατάνθρακες: 77,2 γρ.
Φυτικές ίνες: 4,7 γρ.
Χοληστερόλη: 0 mgr.