Αρνί γιουβέτσι

Μερίδες 6

Χρόνος προετοιμασίας 30′ 

Χρόνος ψησίματος 2 ώρες

 

ΥΛΙΚΑ

1/2   κούπας λάδι

11/2   κιλό αρνάκι σε μερίδες

1      κιλό ώριμες ντομάτες λιωμένες ή

800   γρ. ντοματάκια κονσέρβας

4      σκελίδες σκόρδο

1/2   κουταλάκι ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι 

1/2   κιλό κριθαράκι 

1/2   κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη 

3   κούπες ζεστό νερό 

1/2   κούπας κεφαλοτύρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το αρνί μπορεί ν’ αντικατασταθεί με μοσχαράκι ή οποιοδήποτε άλλο τρυφερό κρέας. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά κι όταν κάψει, ρίξτε μέσα τα κομμάτια του κρέατος και σοτάρετέ τα απ’ όλες τις πλευρές. Ρίξτε την ντομάτα, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, σκεπαστέ και σιγοβράστε 1 ώρα. Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετέ το κριθαράκι. Αδειάστε το σε γκιουβέτσι ή σ’ ένα πυρέξ σκεύος. Τοποθετήστε μέσα τις μερίδες του κρέατος και περιχύστε με τη σάλτσα. Προσθέστε το νερό και σκεπαστέ το. Ψήστε το στους 175°C, επί μία ώρα περίπου ώσπου ν’ απορροφηθεί όλο το νερό και να μαλακώσει το κριθαράκι. Ίσως χρειασθεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό. 15′ πριν το βγάλετε από τον φούρνο, αφαιρέστε το κάλυμμα, πασπαλίστε την επιφάνεια με το κεφαλοτύρι κι αφήστε το να ροδίσει. Σερβίρετε το ζεστό.