Κοχύλια αλά ντιάμπολα

Προετοιμασία: 10′ ♦ Ψήσιμο: 20′ ♦ Εύκολο

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  • 300 γρ. κοχύλια
  • 100 γρ. λουκάνικο χοιρινό
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο αρακά καθαρισμένο
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 2-3 κλαδάκια άνηθο
  • 3 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 γεμάτη κουταλιά βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, λίγη ζάχαρη
  • μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, κατά προτίμηση αντικολλητική, βάζετε να ψηθεί το λουκάνικο χωρίς λάδι ή βούτυρο, γιατί θα βγάλει από μόνο του το δικό του λίπος. 
  • Ύστερα από λίγα λεπτά το τρυπάτε με το πιρούνι για να βγάλει το λίπος του και το αφαιρείτε, καθαρίζοντας το κατσαρολάκι με απορροφητικό χαρτί. Ρίχνετε μερικές κουταλιές της σούπας κρασί στο λουκάνικο, δυναμώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να εξατμιστεί.
  • Βάζετε τον αρακά σε κρύο νερό με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη και αφήνετε να πάρει βράση σε σιγανή φωτιά. Τον αφήνετε να βράσει για 10′ περίπου ακόμη και στη συνέχεια τον στραγγίζετε.
  • Κομματιάζετε το λουκάνικο με ένα πιρούνι και προσθέτετε σ’ αυτό τον αρακά. Περιχύνετε με λίγο ζωμό λαχανικών και αφήνετε να βράσουν για 5′-6′ με κλειστό το καπάκι της μικρής κατσαρόλας.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα, αρκετά μεγάλη βάζετε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το δεντρολίβανο που έχετε ψιλοτρίψει, τον άνηθο ψιλοκομμένο, περιχύνετε με το υπόλοιπο λευκό κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
  • Βράζετε τα κοχύλια σε άφθονο αλατισμένο νερό al dente και τα στραγγίζετε, κρατώντας μια-δυο κουταλιές από το υγρό όπου έβρασαν. Τα βάζετε στην κατσαρόλα με το βούτυρο, ανακατεύετε για να πάρουν γεύση και να νοστιμίσουν, τους προσθέτετε το νερό που έχετε κρατήσει, πασπαλίζετε με την τριμμένη παρμεζάνα και προσθέτετε τη σάλτσα με το λουκάνικο, τον αρακά και μπόλικο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως σε ζεστή πιατέλα.



Τα θρεπτικά συστατικά του πιάτου/άτομο

Το λουκάνικο έχει αρκετά λιπαρά, αλλά χάρη στις φυτικές ίνες του αρακά η απορρόφηση των λιπαρών και των υδατανθράκων μειώνεται. Είναι ικανοποιητική η ποσότητα των βιταμινών Α και Ε.

 

Θερμίδες: 413

Πρωτεΐνες: 14.4 γρ.

Λιπαρά: 13,4γρ.

Υδατάνθρακες: 62,5 γρ.

Φυτικές ίνες: 2,8 γρ.